De schatkamer van Nederland
Friesland

Friesland is rijk. Rijk aan landschappen, streekproducten, ondernemers met visie, ambachten en unieke horecaconcepten. Tel daar de oprechte gastvrijheid van de Friezen bij op en er ontstaat een regio die het waard is om uitgelicht te worden. In deze special exclusieve aandacht voor de schatten van Friesland! 

Friesland
De schatkamer van Nederland

Friesland is rijk. Rijk aan landschappen, streekproducten, ondernemers met visie, ambachten en unieke horecaconcepten. Tel daar de oprechte gastvrijheid van de Friezen bij op en er ontstaat een regio die het waard is om uitgelicht te worden. In deze special exclusieve aandacht voor de schatten van Friesland! 

Friesland is rijk. Rijk aan landschappen, streekproducten, ondernemers met visie, ambachten en unieke horecaconcepten. Tel daar de oprechte gastvrijheid van de Friezen bij op en je hebt een regio die het waard is om uitgelicht te worden. Met deze Foodyard Magazine Special ♡ Friesland duiken we in de culinaire identiteit van Friesland en brengen we een ode aan deze bijzondere provincie.

Van alle Nederlanders zijn Friezen het meest trots op hun provincie. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research. Op de vraag waar ze dan precies trots op zijn, is het antwoord: de mentaliteit van provinciegenoten en de natuur. En terecht. Vooral de gastvrije instelling, open houding en nuchterheid van de Friezen maakt indruk op de redactie tijdens het maken van dit magazine. Maar ook de natuur en de rijkheid aan producten die de provincie voortbrengt is opvallend. Willem Schaafsma, chef en ondernemer in Friesland, zegt hierover: “Friesland is een van de mooiste provincies om in te werken. We hebben het IJsselmeer, de Waddenzee, de Friese Meren, de Noordzee, wild uit onze bossen en weilanden, fantastische veehouders en akkerbouw.” 

In deze editie brengen we aantal spraak- en smaakmakende chefs, ondernemers en producenten uit Friesland naar voren. Zo geeft Willem Schaafsma ons een kijkje in ‘zijn’ Friesland, laat hij zien hoe hij circulair te werk gaat in zijn keukens én hoe hij geitenbokjes op de kaart zet. Ook aan het woord: Anna Smits ofwel de horecakoningin van het Noorden. Zij vertelt over hoe je in Friesland een horecazaak op de kaart zet. Friese chef Jan Smink vertelt over zijn Friese roots en het gebruik van de 3D food printer in zijn zaak Smink en Albert Kooy werkt met een atypisch streekproduct: de oorkwal. Deze verhalen en veel meer in de Friesland special van Foodyard Magazine. 

Veel kijk- lees- en luisterplezier!

Vivian Bruinsma

Hoofdredacteur & Community Manager

Foodyard

Friesland