Over Bart Roetert
Bart is medeoprichter van Instock. Samen met zijn compagnons Selma Seddik en Freke van Nimwegen zet hij voedselverspilling letterlijk op de kaart. Instock bestaat inmiddels niet alleen uit drie restaurants, maar biedt ook catering, een eigen productenlijn, masterclasses, lespakketten en kookboeken.

Een derde van het eten dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild. Ik voelde heel sterk de behoefte om deze voedselverspilling te reduceren en meer bewustzijn rondom dit thema te creëren. Daarom begon ik vijf jaar geleden samen met Freke en Selma met Instock. Binnen onze ‘circle of influence’ zetten wij de voedselverspilling letterlijk op de kaart.

Professionele chefs zijn creatief, flexibel en kunnen vaak snel schakelen. Dankzij InstockMarket.nl hebben we een groot netwerk van Circular Chefs op kunnen bouwen. Deze chefs krijgen dagelijks een notificatie met een overzicht van de producten die er van de verspilling gered moeten worden. Ze kunnen deze producten vervolgens online bestellen, waarna het de volgende dag wordt geleverd. Heel simpel, net zoals chefs normaal gesproken hun ingrediënten bestellen.


Circular Chefs

Op InstockMarket.nl vind je alle producten die dagelijks worden uitgesorteerd op het Food Rescue Center in Amsterdam. Dit zijn nu met name nog groente- en fruitproducten, maar er komen ook steeds meer andere productcategorieën bij. Deze producten worden aangeboden aan horecabedrijven. Zo kunnen we onze impact veel sneller vergroten, omdat op deze manier ook andere bedrijven gaan koken met restproducten. Ons doel? In 2030 willen we samen 50 miljoen kilo verspilde producten gered hebben. Momenteel staan we op 800.000 kilo, dus ja: we hebben voorlopig nog wel iets te doen!

Impact vergroten

Voedselverspilling tegengaan, begint met preventie: we moeten voorkomen dat er nog verspilling is. Helaas staat deze ‘verspillingsvrije’ maatschappij nog heel ver van de werkelijkheid. Daarom zijn wij met Instock op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor imperfecte of overtollige producten van telers, producenten, tussenhandelaren en supermarkten, met InstockMarket.nl als resultaat.


Verspillingsvrije maatschappij

In vijf jaar is er een hoop veranderd. De manier waarop onze chefs vijf jaar geleden hun producten verzamelden, is een totaal andere werkwijze dan de mogelijkheid die wij nu met InstockMarket.nl bieden. Destijds gingen we met een klein elektrokarretje langs een paar supermarkten en ongeacht wat de ‘rescue’ die dag was, moesten we een viergangendiner voor honderd man neerzetten. Het was een fantastische tijd, met veel creativiteit, maar het zorgde soms ook voor een wisselende kwaliteit op het bord én een te hoge werkdruk.

Constante kwaliteit

Inmiddels hebben we daar natuurlijk van geleerd. We houden elke dinsdag een creatief moment, dan bedenken we nieuwe recepten. Al deze recepten gaan een database in. Op die manier kunnen we nog steeds een wisselende kaart bieden (onder voorbehoud van de rescue), maar houden we wel vastere recepten aan. Daarnaast hebben wij natuurlijk ook te maken met de personele uitdagingen in de sector. Wij merken dat veel van onze medewerkers vanuit een passie voor het thema bij ons komen werken en deze club enthousiaste mensen proberen we zo veel mogelijk te laten ontwikkelen. We bieden onder andere vakgerichte opleidingen, leermeesterprogramma’s, persoonlijke ontwikkelbudgetten, culinaire personeelsuitjes en cursussen mindfulness. Ik ben er trots op dat we met Instock een werkplek kunnen bieden aan talentvolle horecamedewerkers die de wereld een beetje beter willen maken.

De wereld een beetje beter maken 
Column bart roetert
verspilling voorkomen
Zelf verspilling verminderen? 
Column bart roetert
verspilling voorkomen

Over Bart Roetert
Bart is medeoprichter van Instock. Samen met zijn compagnons Selma Seddik en Freke van Nimwegen zet hij voedselverspilling letterlijk op de kaart. Instock bestaat inmiddels niet alleen uit drie restaurants, maar biedt ook catering, een eigen productenlijn, masterclasses, lespakketten en kookboeken.

Een derde van het eten dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild. Ik voelde heel sterk de behoefte om deze voedselverspilling te reduceren en meer bewustzijn rondom dit thema te creëren. Daarom begon ik vijf jaar geleden samen met Freke en Selma met Instock. Binnen onze ‘circle of influence’ zetten wij de voedselverspilling letterlijk op de kaart.

Voedselverspilling tegengaan, begint met preventie: we moeten voorkomen dat er nog verspilling is. Helaas staat deze ‘verspillingsvrije’ maatschappij nog heel ver van de werkelijkheid. Daarom zijn wij met Instock op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor imperfecte of overtollige producten van telers, producenten, tussenhandelaren en supermarkten, met InstockMarket.nl als resultaat.


Verspillingsvrije maatschappij

Op InstockMarket.nl vind je alle producten die dagelijks worden uitgesorteerd op het Food Rescue Center in Amsterdam. Dit zijn nu met name nog groente- en fruitproducten, maar er komen ook steeds meer andere productcategorieën bij. Deze producten worden aangeboden aan horecabedrijven. Zo kunnen we onze impact veel sneller vergroten, omdat op deze manier ook andere bedrijven gaan koken met restproducten. Ons doel? In 2030 willen we samen 50 miljoen kilo verspilde producten gered hebben. Momenteel staan we op 800.000 kilo, dus ja: we hebben voorlopig nog wel iets te doen!

Impact vergroten

Professionele chefs zijn creatief, flexibel en kunnen vaak snel schakelen. Dankzij InstockMarket.nl hebben we een groot netwerk van Circular Chefs op kunnen bouwen. Deze chefs krijgen dagelijks een notificatie met een overzicht van de producten die er van de verspilling gered moeten worden. Ze kunnen deze producten vervolgens online bestellen, waarna het de volgende dag wordt geleverd. Heel simpel, net zoals chefs normaal gesproken hun ingrediënten bestellen.


Circular Chefs

In vijf jaar is er een hoop veranderd. De manier waarop onze chefs vijf jaar geleden hun producten verzamelden, is een totaal andere werkwijze dan de mogelijkheid die wij nu met InstockMarket.nl bieden. Destijds gingen we met een klein elektrokarretje langs een paar supermarkten en ongeacht wat de ‘rescue’ die dag was, moesten we een viergangendiner voor honderd man neerzetten. Het was een fantastische tijd, met veel creativiteit, maar het zorgde soms ook voor een wisselende kwaliteit op het bord én een te hoge werkdruk.

Constante kwaliteit

Inmiddels hebben we daar natuurlijk van geleerd. We houden elke dinsdag een creatief moment, dan bedenken we nieuwe recepten. Al deze recepten gaan een database in. Op die manier kunnen we nog steeds een wisselende kaart bieden (onder voorbehoud van de rescue), maar houden we wel vastere recepten aan. Daarnaast hebben wij natuurlijk ook te maken met de personele uitdagingen in de sector. Wij merken dat veel van onze medewerkers vanuit een passie voor het thema bij ons komen werken en deze club enthousiaste mensen proberen we zo veel mogelijk te laten ontwikkelen. We bieden onder andere vakgerichte opleidingen, leermeesterprogramma’s, persoonlijke ontwikkelbudgetten, culinaire personeelsuitjes en cursussen mindfulness. Ik ben er trots op dat we met Instock een werkplek kunnen bieden aan talentvolle horecamedewerkers die de wereld een beetje beter willen maken.

De wereld een beetje beter maken 
Zelf verspilling verminderen?