Er is een revolutie gaande in de wijnwereld. Waar je vroeger als sommelier de meest bijzondere wijnen voor jezelf wilde houden, is nu niets meer geheim. Juist door te delen, kun je van elkaar leren. Sommeliers delen hun nieuwe ontdekkingen steeds meer met elkaar en verbreden zo hun kennis. Niemand heeft immers alle wijsheid in pacht. 

Online kun je vandaag de dag (bijna) alle wijnen vinden, inclusief de beste prijs. Door te delen waar een bijzondere wijn vandaan komt, welke wijn je geproefd móet hebben en welke juist niet, helpen sommeliers en wijnliefhebbers elkaar onderling steeds meer. In Nederland komt dit bijvoorbeeld mooi samen in de Nederlandse Gilde van Sommeliers, waarin een grote groep jonge sommeliers actief is en waar een cultuur is gecreëerd waarbij alles gevraagd mag worden.

De community van sommeliers is best klein – niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Via social media hebben we regelmatig contact en daardoor kun je zó veel meekrijgen. Natuurlijk zijn er binnen zo’n community mensen die pochen met peperdure wijnen, maar juist de nieuwe ontdekkingen van andere sommeliers zijn de meest interessante posts. Laten we als sommeliers onderling vooral trends, ontwikkelingen en nieuwe ontdekkingen delen. Zo kunnen we het sommelierschap met z’n allen nog meer begrijpen en genieten van de waanzinnig mooie wijnwereld. 

De afgelopen jaren waren natuurlijke wijnen sterk in opkomst. Van biologische wijnen tot  biodynamische wijnen en vin nature. Deze wijnen, die bijna geen sulfiet bevatten, zijn in specifieke wijnbarren nog altijd populair. Toch hebben deze natuurlijke wijnen ook een keerzijde: als sommelier zoek je toch naar wijnen met een herkenbare typiciteit, maar juist dat is lastig bij natuurlijk gemaakte wijn. Ik voorspel dat de trend van natuurlijke wijnen wel blijvend is, maar dat deze de komende jaren iets meer naar de achtergrond zal verdwijnen.

Als sommelier is de grootste uitdaging om elke dag weer een goede wijnservice neer te zetten, om daarin een constante kwaliteit te bieden. Daarnaast is het goed om te experimenteren in de samenwerking met de keuken: probeer telkens nieuwe wijn-spijscombinaties. De kunst is om een goede balans te vinden tussen stabiele kwaliteit en vooruitgang. Al is het het allerbelangrijkste in het sommelierschap om te blijven proeven. Dat blijft leerzaam; alleen op die manier leer je wat wel en niet kan.

ALLES VRAGEN
POCHEN MET PEPERDURE WIJN
wijntrends
blijven proeven

Door Ruben Kwakman

Wijngeheimen zijn er
om te delen

Ruben Kwakman is een van de talentvolste sommeliers van Nederland. Sinds begin 2017 beoefent hij zijn vak binnen het team van sterrenrestaurant Zarzo in Eindhoven. Afgelopen zomer heeft de wijnkelder van Zarzo een grondige uitbreiding ondergaan, waardoor er nu plaats is voor ruim 1300 wijnen. Voor Foodyard geeft Ruben een inkijkje in het sommelierschap. 

over Ruben
Wijngeheimen zijn er
om te delen

Door Ruben Kwakman

Er is een revolutie gaande in de wijnwereld. Waar je vroeger als sommelier de meest bijzondere wijnen voor jezelf wilde houden, is nu niets meer geheim. Juist door te delen, kun je van elkaar leren. Sommeliers delen hun nieuwe ontdekkingen steeds meer met elkaar en verbreden zo hun kennis. Niemand heeft immers alle wijsheid in pacht. 

ALLES VRAGEN

Online kun je vandaag de dag (bijna) alle wijnen vinden, inclusief de beste prijs. Door te delen waar een bijzondere wijn vandaan komt, welke wijn je geproefd móet hebben en welke juist niet, helpen sommeliers en wijnliefhebbers elkaar onderling steeds meer. In Nederland komt dit bijvoorbeeld mooi samen in de Nederlandse Gilde van Sommeliers, waarin een grote groep jonge sommeliers actief is en waar een cultuur is gecreëerd waarbij alles gevraagd mag worden.

POCHEN MET PEPERDURE WIJN

De community van sommeliers is best klein – niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Via social media hebben we regelmatig contact en daardoor kun je zó veel meekrijgen. Natuurlijk zijn er binnen zo’n community mensen die pochen met peperdure wijnen, maar juist de nieuwe ontdekkingen van andere sommeliers zijn de meest interessante posts. Laten we als sommeliers onderling vooral trends, ontwikkelingen en nieuwe ontdekkingen delen. Zo kunnen we het sommelierschap met z’n allen nog meer begrijpen en genieten van de waanzinnig mooie wijnwereld. 

wijntrends

De afgelopen jaren waren natuurlijke wijnen sterk in opkomst. Van biologische wijnen tot  biodynamische wijnen en vin nature. Deze wijnen, die bijna geen sulfiet bevatten, zijn in specifieke wijnbarren nog altijd populair. Toch hebben deze natuurlijke wijnen ook een keerzijde: als sommelier zoek je toch naar wijnen met een herkenbare typiciteit, maar juist dat is lastig bij natuurlijk gemaakte wijn. Ik voorspel dat de trend van natuurlijke wijnen wel blijvend is, maar dat deze de komende jaren iets meer naar de achtergrond zal verdwijnen.

blijven proeven

Als sommelier is de grootste uitdaging om elke dag weer een goede wijnservice neer te zetten, om daarin een constante kwaliteit te bieden. Daarnaast is het goed om te experimenteren in de samenwerking met de keuken: probeer telkens nieuwe wijn-spijscombinaties. De kunst is om een goede balans te vinden tussen stabiele kwaliteit en vooruitgang. Al is het het allerbelangrijkste in het sommelierschap om te blijven proeven. Dat blijft leerzaam; alleen op die manier leer je wat wel en niet kan.

Ruben Kwakman is een van de talentvolste sommeliers van Nederland. Sinds begin 2017 beoefent hij zijn vak binnen het team van sterrenrestaurant Zarzo in Eindhoven. Afgelopen zomer heeft de wijnkelder van Zarzo een grondige uitbreiding ondergaan, waardoor er nu plaats is voor ruim 1300 wijnen. Voor Foodyard geeft Ruben een inkijkje in het sommelierschap. 

over Ruben