*/1
Een kijkje in de
toekomstige keuken

Je stapt in de auto en zonder dat je de navigatie hebt aangezet, geeft je smartphone een seintje dat er file staat op de route naar je werk. Het is slechts één van de vele technische ontwikkelingen die zich in onze moderne wereld voordoen. Ook in de wereld van grootkeukens volgen de innovaties elkaar snel op. Zou het denkbaar zijn dat je oven binnenkort automatisch voorverwarmt op het moment dat jij thuis in de auto stapt? Of dat de oven op basis van de eerste reservering in het reserveringssysteem alvast opstart? Dave Stroes is eigenaar van Kitchen Create, de leverancier voor complete keukeninrichting, grootkeukenapparatuur en koeltechniek. Hij vertelt ons over de veranderingen in de professionele keuken en werpt een blik in de toekomst.

“Doordacht, duurzaam en digitaal: deze drie ‘d’s’ zijn de belangrijkste ontwikkelingen die wij zien in de horecakeukens. Doordacht betekent dat de keuken écht slim moet zijn, zodat hij naadloos aansluit op de wensen en visie van de ondernemer en zijn keukenbrigade. Ook wordt er steeds duurzamer omgegaan met de inrichting. Je kunt daarbij denken aan goed onderhoud van een apparaat, zodat de levensduur maximaal benut wordt. Uiteraard zien we ook veel digitale ontwikkelingen, want in de keuken van de toekomst gebeurt steeds meer digitaal: van een slimme oven tot het doorgeven van bonnen.”

“Gas zal in de toekomst steeds meer verdwijnen en dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Nu hebben panden voor het gebruik van inductie vaak een hogere aansluiting nodig, maar dat zal in de toekomst veranderen. Er zullen slimme systemen verschijnen, waarbij het piekvermogen verdeeld wordt over een aantal apparaten. Het aanbod van inductieapparatuur is bovendien al volop in beweging. De inductiekookplaat kennen we al, maar ook bakplaten, grillplaten en au bain-mariesystemen zullen vaker op basis van inductie werken.”

“Het focussen op je eigen concept is een belangrijke trend die de komende jaren nog meer zal doorzetten. Er komt steeds minder apparatuur, maar wel slimmere apparatuur. Wij denken samen met de klant na over hoe er maximale efficiëntie bereikt kan worden in de keuken: vaak met minder vierkante meters, maar wel steeds creatievere invullingen. Deze droomkeuken brengen wij in ons Kitchen Creator-proces echt tot leven. We gaan met de ondernemer én experts uit de branche op zoek naar de ideale invulling van zijn keuken. Vervolgens maken wij daar een 3D tekening van en kan de ondernemer met een VR-bril ook echt door de toekomstige keuken heen lopen. Zo komt de moderne techniek ook steeds meer terug in ons ontwerpproces.”

“We zien de samenwerking tussen leveranciers en chefs vooral intenser worden. Wij merken dat natuurlijk zelf, doordat we samen de ideale keuken aan het ontwikkelen zijn voor iemands specifieke wensen en situatie, maar we zien ook dat er steeds minder pannetjes gebruikt worden. Er wordt meer gezocht naar de ultieme samenwerking. Zo zijn er chefs die slim gebruikmaken van revolutionaire mise-en-place concepten zoals Jordy’s keuken. Dat zijn ontwikkelingen die de komende jaren zullen doorzetten, ook omdat het personeelstekort in de horeca niet snel opgelost zal zijn.”

Doordacht, duurzaam en digitaal

Gas verdwijnt, inductie verschijnt

De keuken die écht voor je werkt

Verhouding tussen chefs en leveranciers

Apparatuur om in de gaten te houden

Tijdens de mise-en-place worden er vaak producten voorbereid die daarna worden teruggekoeld. Naast de tijdrovende klus van het terugkoelen en de vele afzetruimte die ervoor nodig is, gaat er vaak ook een deel van de smaak en textuur verloren. Het gebruik van een blastchiller in de keuken brengt hier verandering in: het is niet meer nodig om te wachten tot producten zijn afgekoeld, maar je kunt ze direct koelen of bevriezen. Doordat de producten snel gekoeld worden, blijven smaken optimaal behouden en wordt bacterievorming tegengegaan.

Tijdens een drukke service is het een uitdaging om alle garnituren en het vlees tegelijk te verwarmen. Dankzij de warmtekast bereid je de gerechten tijdens de mise-en-place al voor. Het vlees en de garnituren kun je vervolgens tijdens de service presenteren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het product. Het keukenpersoneel kan zich tijdens de service richten op andere bereidingen en het opmaken van de borden.

De warmhoudkast

De blastchiller

Een kijkje in de
toekomstige keuken

Je stapt in de auto en zonder dat je de navigatie hebt aangezet, geeft je smartphone een seintje dat er file staat op de route naar je werk. Het is slechts één van de vele technische ontwikkelingen die zich in onze moderne wereld voordoen. Ook in de wereld van grootkeukens volgen de innovaties elkaar snel op. Zou het denkbaar zijn dat je oven binnenkort automatisch voorverwarmt op het moment dat jij thuis in de auto stapt? Of dat de oven op basis van de eerste reservering in het reserveringssysteem alvast opstart? Dave Stroes is eigenaar van Kitchen Create, de leverancier voor complete keukeninrichting, grootkeukenapparatuur en koeltechniek. Hij vertelt ons over de veranderingen in de professionele keuken en werpt een blik in de toekomst.

“Doordacht, duurzaam en digitaal: deze drie ‘d’s’ zijn de belangrijkste ontwikkelingen die wij zien in de horecakeukens. Doordacht betekent dat de keuken écht slim moet zijn, zodat hij naadloos aansluit op de wensen en visie van de ondernemer en zijn keukenbrigade. Ook wordt er steeds duurzamer omgegaan met de inrichting. Je kunt daarbij denken aan goed onderhoud van een apparaat, zodat de levensduur maximaal benut wordt. Uiteraard zien we ook veel digitale ontwikkelingen, want in de keuken van de toekomst gebeurt steeds meer digitaal: van een slimme oven tot het doorgeven van bonnen.”

Doordacht, duurzaam en digitaal

“Gas zal in de toekomst steeds meer verdwijnen en dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Nu hebben panden voor het gebruik van inductie vaak een hogere aansluiting nodig, maar dat zal in de toekomst veranderen. Er zullen slimme systemen verschijnen, waarbij het piekvermogen verdeeld wordt over een aantal apparaten. Het aanbod van inductieapparatuur is bovendien al volop in beweging. De inductiekookplaat kennen we al, maar ook bakplaten, grillplaten en au bain-mariesystemen zullen vaker op basis van inductie werken.”

Gas verdwijnt, inductie verschijnt

“Het focussen op je eigen concept is een belangrijke trend die de komende jaren nog meer zal doorzetten. Er komt steeds minder apparatuur, maar wel slimmere apparatuur. Wij denken samen met de klant na over hoe er maximale efficiëntie bereikt kan worden in de keuken: vaak met minder vierkante meters, maar wel steeds creatievere invullingen. Deze droomkeuken brengen wij in ons Kitchen Creator-proces echt tot leven. We gaan met de ondernemer én experts uit de branche op zoek naar de ideale invulling van zijn keuken. Vervolgens maken wij daar een 3D tekening van en kan de ondernemer met een VR-bril ook echt door de toekomstige keuken heen lopen. Zo komt de moderne techniek ook steeds meer terug in ons ontwerpproces.”

De keuken die écht voor je werkt

“We zien de samenwerking tussen leveranciers en chefs vooral intenser worden. Wij merken dat natuurlijk zelf, doordat we samen de ideale keuken aan het ontwikkelen zijn voor iemands specifieke wensen en situatie, maar we zien ook dat er steeds minder pannetjes gebruikt worden. Er wordt meer gezocht naar de ultieme samenwerking. Zo zijn er chefs die slim gebruikmaken van revolutionaire mise-en-place concepten zoals Jordy’s keuken. Dat zijn ontwikkelingen die de komende jaren zullen doorzetten, ook omdat het personeelstekort in de horeca niet snel opgelost zal zijn.”

Verhouding tussen chefs en leveranciers

Apparatuur om in de gaten te houden

Tijdens de mise-en-place worden er vaak producten voorbereid die daarna worden teruggekoeld. Naast de tijdrovende klus van het terugkoelen en de vele afzetruimte die ervoor nodig is, gaat er vaak ook een deel van de smaak en textuur verloren. Het gebruik van een blastchiller in de keuken brengt hier verandering in: het is niet meer nodig om te wachten tot producten zijn afgekoeld, maar je kunt ze direct koelen of bevriezen. Doordat de producten snel gekoeld worden, blijven smaken optimaal behouden en wordt bacterievorming tegengegaan.

De blastchiller

De warmhoudkast

Tijdens een drukke service is het een uitdaging om alle garnituren en het vlees tegelijk te verwarmen. Dankzij de warmtekast bereid je de gerechten tijdens de mise-en-place al voor. Het vlees en de garnituren kun je vervolgens tijdens de service presenteren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het product. Het keukenpersoneel kan zich tijdens de service richten op andere bereidingen en het opmaken van de borden.