*/1

In 2012 was het een grote primeur: een 3D food printer die zorgvuldig een ‘machine meringue’ en een ‘spicy bite’ printte. Toen een revolutionaire ontwikkeling, maar op gebied van smaak of textuur stelde het nog weinig voor. Hoe anders is dat nu! Jan Smink gebruikt 3D geprinte componenten om zijn gerechten naar een hoger niveau te tillen. “De 3D printer zorgt ervoor dat ik gasten een extra beleving kan bieden door vormen die ik met de hand niet kan maken.” 

Jan gebruikt pure en hartige smaken voor zijn purees – van bijvoorbeeld gepofte rode biet, sjalot, peper, piment en cayenne – die hij gebruikt als basis voor zijn gerechten. De printer is onderdeel van zijn keuken en draait mee tijdens de mise-en-place in zijn nieuwe zaak: restaurant Smink. Check de video waarin Jan vertelt over zijn visie op foodprinting en laat zien hoe hij het in praktijk brengt in zijn keuken.

Foodyard presenteerde 3 september de eerste Hi Chef met Jan Smink in de hoofdrol. Tijdens deze 45 minuten durende livestream deelde Jan alle ins en outs rondom foodprinting.

Jan Smink print met smaak
Hi chef
Jan Smink print met smaak

In 2012 was het een grote primeur: een 3D food printer die zorgvuldig een ‘machine meringue’ en een ‘spicy bite’ printte. Toen een revolutionaire ontwikkeling, maar op gebied van smaak of textuur stelde het nog weinig voor. Hoe anders is dat nu! Jan Smink gebruikt 3D geprinte componenten om zijn gerechten naar een hoger niveau te tillen. “De 3D printer zorgt ervoor dat ik gasten een extra beleving kan bieden door vormen die ik met de hand niet kan maken.” 

Jan gebruikt pure en hartige smaken voor zijn purees – van bijvoorbeeld gepofte rode biet, sjalot, peper, piment en cayenne – die hij gebruikt als basis voor zijn gerechten. De printer is onderdeel van zijn keuken en draait mee tijdens de mise-en-place in zijn nieuwe zaak: restaurant Smink. Check de video waarin Jan vertelt over zijn visie op foodprinting en laat zien hoe hij het in praktijk brengt in zijn keuken.

Tips voor 3D food printing

  • Gebruik siliconen matjes om op te printen;
  • Fijn gedraaide purees werken het beste om mee te printen;
  • Klontjes of luchtbellen in de cartridge zijn funest voor het resultaat; 
  • Zorg ervoor dat de puree waarmee geprint wordt stevig is. Zo voegt Jan bijvoorbeeld noten toe om een puree stevig te maken; 
  • Vries de geprinte vormen aan, zo verplaats je ze makkelijk vanaf je matje naar een bord;
  • Plaats de 3D printer in het zicht van jouw gasten, zo heb je een mooi verhaal te vertellen aan tafel. 

Foodyard presenteerde 3 september de eerste Hi Chef met Jan Smink in de hoofdrol. Tijdens deze 45 minuten durende livestream deelde Jan alle ins en outs rondom foodprinting.